Energie besparen

Dubbel glas (isolatieglas) en HR glas

Dubbel glas en hoog rendement glas isoleren beter dan enkel glas en verbeteren uw comfort. Bovendien bespaart u ermee op uw stookkosten en zo verdient de investering zichzelf terug.

Ook als ramen en kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn kan dubbel glas of hoog rendement al rendabel zijn.

Er zijn verschillende soorten isolatieglas met verschillende isolatiewaarden. Welke optie voor uw woning het meest geschikt is kan de Haarlemse Glas Centrale u in adviseren.

Isolatieglas: van dubbel glas tot HR+++

Onder isolerend glas vallen alle soorten glas die beter isoleren dan enkel glas.

Isolerend glas bestaat uit twee, soms drie, glasplaten en daartussen een ruimte, de zogeheten spouw. Tegenwoordig wordt in plaats van gewoon dubbel glas vaak glas gebruikt met een dubbel of drievoudig hoog rendementsglas (HR++ en HR+++).

Alle soorten soorten isolerend glas op een rijtje

  • Gewoon dubbel glas (standaard isolatieglas, lucht gevuld)
  • HR+ (lucht gevuld met een onzichtbare coating)
  • HR++ (gas gevuld met een onzichtbare coating)
  • HR+++ (drievoudig  glas, gas gevuld met een onzichtbare coating)
  • Voorzetramen
  • Monumentenglas (Van Ruysdaelglas)

Isolatie beter door argon en coating

In de spouw tussen de glasplaten van gewoon dubbel glas zit droge lucht. Tussen de glasplaten van HR++ en HR+++  glas zit een edelgas, meestal argon. Edelgassen isoleren  beter dan droge lucht.

Aan de binnenzijde van alle HR glassoorten zit een onzichtbare coating (laagje), die de isolatie nog meer verbetert. De coatings weerkaatsen namelijk warmte en zonlicht en laten deze grotendeels door. Er is ook glas met een zonwerende coating, die laat minder zonlicht door. Dat is koeler in de zomer, maar in de winter profiteert u minder van de zon.

Welk soort een glas er in een kozijn is geplaatst (HR, HR+, HR++) staat bijna altijd vermeld tussen de glasplaten in. Als u twijfelt of het glas een warmte reflecterende  coating heeft, vraag dan een erkend glaszetter om advies. U kunt niet zelf controleren om welk soort HR glas het gaat. Een erkend glaszetter kan met meetapparatuur de isolatiewaarde bepalen en ook beoordelen of het glas goed is geplaatst.

Isolatiewaarde kiezen (U-waarde)

Hoe goed glas isoleert hangt af van de zogeheten U-waarde. Hoe lager de U-waarde, des te beter het glas warmte tegenhoudt en des te beter de isolerende werking. HR+++ glas is uit oogpunt van energiebesparing de beste keuze. Vanwege de hoge kosten wordt het alleen gebruikt voor woningen, waarin de hoogste energiebesparing wordt nagestreefd. HR++ glas biedt bijna evenveel energiebesparing, maar tegen lagere kosten.

Voorzetramen

Een andere manier om ramen in bestaande kozijnen te isoleren is een voorzetraam. Daarmee wordt op een eenvoudige manier dubbelglas gemaakt van bestaand enkelglas in een aluminium frame. Het voorzetraam wordt daarbij aan de binnen- of buitenzijde geplaatst tegen een bestaand houten raam, zodat een isolerende luchtlaag (luchtspouw) tussen de glasplaten ontstaat. Voorzetramen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar met of zonder scharnieren. Vaak worden voorzetramen toegepast voor glas-in-lood.

Monumenten glas (Van Ruysdaelglas)

Voor monumentale panden is er speciaal isolatieglas (Van Ruysdaelglas) met het uiterlijk van oud glas of een moderne uitstraling. Voor informatie over dit glas kunt u kijken op www.van-ruysdael.nl. De Haarlemse Glas Centrale is in de regio Noord-Holland officieel dealer van Van Ruysdaelglas.

Ruitverdeling in plaats van kleine ruiten (wienersprossen/kruisroeden)

Kleine ruiten van isolerend glas zijn in verhouding duur. Bovendien isoleren kleine ruitjes minder goed. Informeer naar de mogelijkheid om een ruitverdeling aan te brengen in de spouw of op de ruit.

Onderhoud isolerend glas

Onderhoud van de kozijnen is belangrijk. Zonder goed onderhoud kan de zijkant van het dubbelglas in contact komen met vocht en daardoor lek raken. Ook de constructie en het hang- en sluitwerk van raamkozijnen moeten stevig blijven, want anders kan het glas breken door bijvoorbeeld sterke wind. Goed onderhoud betekend jaarlijks nagaan of de verflaag op een houten kozijn nog bijgewerkt moet worden en of de beglazingskit en of de stopverf nog in goede staat zijn. HR glas kan breken door grote temperatuurverschillen. Zulke thermische breuken vallen niet onder de garantie. U voorkomt dit probleem door geen folie op het glas te plakken en geen binnenzonwering direct op het glas aan te brengen. Ook nooit raamdecoratie, zoals bijvoorbeeld gordijnen niet de hele dag dicht te laten, want zo kan het glas zijn warmte niet kwijt en kan dit zorgen voor thermische breuken.